WOLESCHKO občasník o mé rodině, událostech i místech s ní spojených, jakož i o Olešku a jiných krajích

30 vteřin z každé strany

Myslím, že moje kuchařská kariéra začala něčím jako spálená vajíčka nebo tak něco. Už si nevzpomenu, co přesně jsem to zkazil, ale zcela jistě to k jídlu nebylo. Pak přišel na řadu čaj a tam už jsem si dal pozor a učil se, čímž jsem dospěl téměř až dokonalosti a to tím, že dokážu připravit japonský obřadní čaj, ovšem tedy bez obřadu. Ale je vynikající. O čaji a jeho přípravě vím docela dost na to, abych dokázal rozlišit, který čaj je dobrý a který ne a nákup i přípravu pak podřídit chuti, kterou chci dosáhnout. Tak nějak se asi chová kuchař profesionál v michelinské restauraci.
S pokrmy méně tekutými už tolik zkušeností jako s čajem nemám. Když vařím, musím si vzít kuchařku a postupovat krok po kroku přesně podle návodu, což mě taky naučily zkušenosti s nepodařenými pokrmy od oka. A tak třeba dědečkovu bábovku, kterou dělám relativně často, připravuju pořád s otevřenou kuchařkou krok po kroku vědom si první zkušenosti s chybou v textu, kterou jsem si po první akci viditelně tužkou opravil. Autor se v kuchařce spletl a těsto na bábovku osolil 50gramy soli místo pěti. Ta nula navíc způsobila slanou bábovku a ta putovala do odpadu. Byla moje první a od té doby už vím, že 5g stačí. A i kuchařky je třeba kontrolovat.
Takže maminčin perník, chilli con carne, medailonky na houbách, bramboračku i další jídla už vařím s rozvahou a přesně podle ověřeného návodu. Tuhle jsem dělal jablečný štrůdl a byl vynikající, stejně jako třená bábovka z vajíček z Moravy. Ta se taky povedla, ale nějak jsem špatně vymazal a vysypal formu po babičce, takže nešla vyklopit, ale jinak byla skvělá.
Nu a korunu tomu všemu kuchařskému umění jsem nasadil teď o víkendu. Jednak byla polévka minestrone, ovšem tak trochu po česku, avšak vynikající, byť bez asi dvou komponent, ale zato navíc s jinými. Skvělá. Nu a svíčková. Tedy maso s názvem filet mignon. To jsem koupil před deseti dny na trhu. A co s ním? Drahé to bylo, měsíc vyzrálé, ke spotřebě ještě za týden … ale dělat z toho jen tak bifteky? To by bylo škoda. Na cedulce byla zmínka o vhodnosti k přípravě svíčkové Wellington.
Co to je?
Našel jsem to, prostudoval několik receptů a začal jsem sbírat odvahu. Mám to zkusit? Co když to zkazím. I nešť, co bych zkazil, když půjdu přesně podle návodu… A tak jsem v sobotu provedl první fázi orestování přesně podle stopek 30 vteřin z každé strany a následné zabalení do folie s předepsanými přísadami. V neděli bylo třeba připravit omáčku Madeira a svíčkovou zabalit do lístkového těsta a upéct. Vše proběhlo podle návodu, nic jsem nepřipálil, nic nevylil, nic nezapomněl a výsledek se dostavil.
Svíčková Wellington s pečenými brambory a omáčkou Madeira - teda to vám je dobrota.
Ovšem kapku to leze do peněz, ale jednou za čas …

Wellington