WOLESCHKO občasník o mé rodině, událostech i místech s ní spojených, jakož i o Olešku a jiných krajích

bez myši a bez špeku

Ono se řekne dort. Ale jakej? A jak ho udělat? Dělával jsem před časem takovej tvarohovej z koupeného korpusu, želatiny za studena, tvarohu a jahod. Jenomže korpus jsem neměl a želatinu jsem našel jen vařenou - a to mi tuhle moc nechutnalo, když jsem to zkusil vyrobit pro Bartoloměje. Takže ani pro Moniku, mojí paní, by to nebylo. Co dělat?
Vzpomněl jsem si na limetkový koláč, který nám tuhle někde chutnal. Tak to zkusím. Je to pečené, ale zkušenost s tím nemám. Jakživo jsem něco podobného nedělal. I nešť. Nějak to dopadne.
Recept začínal: ..."sušenky rozdrtíme a potom"…
A tak jsem drtil sušenky. A co dál? Bylo potřeba vrazit do toho nějaké takové ty sýry jako žervé a podobně. Vyluxoval jsem ledničku a našel jsem toho spoustu: Palouček, Philadelphia, Mascarpone, zakysaná smetana … Vrazil jsem to tam všechno. A ještě kapku cukru a vajíčka a tu šťávu z limetky a nastrouhanou kůru … no jako pejsek s kočičkou. Chyběla jen myš a kůže od špeku.
Celé jsem to podle návodu zpracoval, nacpal do formy, nalil na sušenky a šup s tím do trouby.
Po padesáti minutách to začalo vonět - a byl z toho čískejk. Jak vono se to u nás jmenuje? Asi tvarohový koláč. Nebo tak nějak.
Ještě nazdobit - zdobila Kačka - a nechat v chladnu ztuhnout.
Překvapení se konalo a Monice, mojí mlsné paní, to móc chutnalo. I bez té myši a špeku.

cheesecake